Azt hiszem ez a legegyszerűbb francia almás sütemény, minden cukrászdában és pékségben árulják, ill. minden francia nő el tudja készíteni. Én sokáig kerestem a receptjét, de sajnos egy „felturbósított“ változat van elterjedve a neten. Én viszont nem akartam mást, csak ezt az egyszerű, eredeti receptet. Megtaláltam és többször kipróbáltam így örömmel adom tovább neked, hogy Te is kipróbálhasd.
Ezt a tésztaalapot úgy hívják, hogy Pate brisée.
Hozzávalók:
200 gramm liszt
100 gramm vaj
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál cukor
1-1,5 dl víz, hogy mennyi pontosan az a liszt minőségétől függ.
A tésztára raksz még:
3 almát
2 tasak vaníliás cukrot
2 doboz natur joghurtot ( kb 200 gramm, lehet picivel több is)
és 1 db tojást.
Először keverd össze a lisztet a vajjal, úgy hogy morzsás maradjon, ne morzsold sokáig és ne álljon teljesen össze a tészta. Ezután add hozzá a cukrot és a vizet. (Először csak 1 dl-t) Gyúrd össze a tésztához valókat ha szükséges még adhatsz hozzá lisztet, hogy ne legyen ragacsos a tészta.
Nyútjsd ki a tésztát a tortaformád nagyságának megfelelően helyezd bele és szurkáld meg villával. Az almát hámozd meg és vágd vékony szeletekre ezután helyezd el a tésztán köralakban spirálisan, úgy hogy szép legyen , ne hajigáld rá tényleg megéri szépen egymás mellé pakolni a vékony almadarabokat. A 2 doboz joghurtot keverd össze a 2 tasak vaníliás cukorral és az 1 db tojással, majds öntsd rá az almadarabokra, hogy nagyjából mindenhol érje. Szórd meg a tetejét 3 csapott evőkanál cukorral (pl. barnacukor kiváló ehhez) és told be a sütőbe középre, ha elérte a 150 fokos hőmérsékletet és süsd 1 óráig.
Extra tipp: Sokan szeretik hajszálvékonyan megkenni sárgabarck lekvárral a tetejét.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek